Projects

Project Number: 2021-2027.1.01.25-0966

 

Tippspetsialisti kaasamine kohalike ressursside väärindamise tõhustamiseks Polli aiandusuuringute keskusesse 

(Involvement of Top Specialist to Enhance the Valorisation of Local Resources at the Polli Horticultural Research Centre)

(T2, Resources - food)

 

Project manager: Anneli Roosalu

Main Executor: Marge Malbe  

Funding Program: The project is supported by the European Cohesion Policy Fund, through the Cross-Sectoral Mobility Measure (SekMo).

Project period: 01.06.2025 - 31.05.2027

Budget: 85%; 119 123,76 EUR

Summary of the project:

Through this project a top-level specialist will be involved to the activities of the Polli Horticultural Research Centre.

The aim of the project is to enhance cross-sectoral collaboration in the field of local plant resources valorisation through the involvement a top specialist. This will add value to research and development as well as intensify innovation activities.

As a result of the project, the Polli Centre capacity for entire valorisation of local plant resources will increase. Enhanced capacity will be used for research, development and innovation activities. The project will focus on developing fractionation technologies for apple and blackcurrant press residues and creating models for producing higher value-added products.

Additionally, the Polli Centre will develop into a practical training base focusing on local plant resource valorisation for university students and for students from vocational educational institutions. Thereby internship opportunities for students will expand. The number of scientific and popular science articles published by the institution will increase as well as local and international visibility. The project will also promote cooperation and knowledge transfer between research institutions and enterprises, resulting practical and innovative solutions in the field of valorisation of local plant resources.

Vastutav täitja: Linnar Pärn, Uko Bleive  

Rahastamisallikas: Põllumajanduse Registrite ja Informatsiooni Amet

Projektiperiood: 01.07.2023 - 28.02.2026

Projekti kogueelarve: 1 407 061,20 EUR

Lühikokkuvõte: Projekti eesmärgiks on tagada väiketootjatele marjade ja puuviljade kaasaegsete säilitusvõimaluste olemasolu ning jätkata õunviljaliste kontrollitud atmosfääri tingimustes säilivuse uuringuid. Arendada  välja puu- ja köögiviljade esmase töötlemise jääkide ja kõrvalsaaduste baasil toiduliste toodete pilootses mahus tootmise võimekus (fraktsioneerimine, kuivatamine, jahvatamine, ekstrudeerimine). Täiendava tootmisvõimsuse loomiseks (165 kW), paigaldada õunahoidla katusele päikesepark.

Projekti tulemusel jätkab Polli aiandusuuringute keskus puuviljade ja marjade säilitus- ja töötlemistehnoloogiatega seotud uurimistööd ning teadmussiiret kaasaegsete keskkonnasõbralike ja energiatõhusate lahendustega, nõustades ettevõtjaid tekkivate marja- ja puuvilja töötlemise jääkidele lisandväärtuse andmisel, pakkudes selleks uudseid teenuseid. Samuti arendatakse välja ja kommertsialiseeritakse Polli aiandusuuringute keskuse omatooteid.

Projekti elluviimise tulemusel kogutud teadmiste põhjal nõustatakse ettevõtjaid keskkonnasõbralike ja energiatõhusate säilitusvõimaluste rajamisel ning taastuvenergia lahenduste rakendamisel.

aianduse kõrvalsaaduste (astelpaju ja musta sõstra lehtede ja võrsete biomass) kasutamine füto- ja prebiootilise lisandina vesiviljelusloomade (vikerforell ja jõevähk) söödasegudes

Nr. PM230161VLVI, PM230162PKANPA

Vastutav täitja:  Katrin Kaldre, e-post: [email protected], telefon: +372 56669582

Põhitäitja(d): Riho Gross, Anti Vasemägi, Priit Päkk, Reelika Rätsep, Ave Kikas

Täitjad: Härmo Hiiemäe, Karl-Erik Aavik, Hedi Kaldmäe

Projekti partnerid:  Veterinaarmeditsiini ja loomakasvatuse instituut, Vesiviljeluse õppetool; Põllumajandus- ja keskkonnainstituut, Polli aiandusuuringute keskus, Eesti Maaülikool

Rahastamisallikas: Eesti Maaülikool, TA asutuse omavahendid

Projektiperiood: 01.01.2024−31.12.2027
Projekti staatus: alustatud

Projekti kogueelarve:  350 000 EUR.
 

Lühikokkuvõte:  Projekti laiem eesmärk on hinnata astelpaju ja musta sõstra lehtede ja võrsete biomassi kui aianduse kõrvalsaaduste söödalisandina kasutamise mõju vikerforelli noorkalade ja jõevähkide tervisele ja jõudlusnäitajatele.

Astelpaju ja musta sõstra lehtede ja võrsete biomassi kasutamine füto- ja prebiootilisi ühendeid sisaldava lisandina vesiviljelusloomade söödasegudes võiks aidata suurendada nende juurdekasvu ja parandada tervisenäitajaid, võimaldades vähendada antibiootikume sisaldavatele ravimsöötadele kasutamist ja aidates ära hoida antimikroobse resistentsuse väljakujunemist kaladel ning antibiootikumijääkide esinemist turustatavas kalalihas. Täiendavalt võimaldab aianduse kõrvalsaaduste väärindamine ning kasutamine taastuvate bioloogiliste ressursside tootmiseks arendada ringbiomajanduse printsiipidest lähtuvalt jäätmevaba ja ressursisäästlikku marjakasvatust.

Highway to Horizon Europe by pulling ERDF investments out of isolation through a tailored sequence of synergies

Grant agreement number: 101160325 

Contact person: Reelika Rätsep, e-mail: [email protected], telephone: +372 53432842

Funding: European Union’s Horizon Europe research and innovation programme

Duration: 01.05.2024−30.04.2026

Budget: 256 600 EUR 

Project homepage: https://www.crosspaths.eu/link opens in new page

 

Project abctract:

CROSSPATHS is an initiative of recognised scientific entities from three Widening countries Estonia (EST), Poland (PL), and Portugal (PT). Each has benefited from investments into modern agri-food research infrastructures from ERDF funds to boost their innovation capacity and establish commercialisation pathways. Each, however, acts in isolation, suffering from low international recognition, weak links to excellent European networks, poor participation in competitive grant consortia, and lacking know-how and skills on how best to valorise investments in research infrastructures and other existing assets. An insightful mapping of our competences revealed unique expertise of each Partner such as food processing with valorisation of side streams (EST), green extraction techniques with identification of plant-based bioactive compounds (PT), and in vivo validation of their health-promoting effects (PL). We form a Group capable to deliver complex solutions in a food technology, health effects and bioeconomy.

The overall objective of the project is to implement cross-border pathways to put in place sequential synergies between ERDF-funded investments and Horizon Europe opportunities. This will be achieved via strategies of internationalization and HR development that improve competitiveness, knowledge transfer and strengthened innovation capacity to apply for international funding jointly. To achieve this, we will be benefiting from Wageningen Research and Innotrope experience, networks and advice. Implementation of the CROSSPATHS will make of our consortium an attractive partner for Horizon Europe projects and beyond with well trained staff and established high reputation within ERA and internationally.

 

Participating organisations:

· Institute of Animal Reproduction and Food Research of the Polish Academy of Sciences (coordinator, Poland);

· Catholic University of Portugal (Portugal);

· Stichting Wageningen Research (Neatherlands)

· Estonian University of Life Sciences (Estonia)

· Innotrope SAS (France)

Projekti periood 01.10.2024-15.03.2025.

Projekti kogueelarve 9246,50 eurot on rahastatud Ramboll Americas Engineering Solutions, Inc.link opens in new page(USA) poolt. 

Projekti eesmärk on põhjaliku analüütilise uuringuga tagada pihlaka ekstrakti olemasolu kindlakstegemine USA partneri poolt tarnitud tootes. Samuti avaldada arvamust pihlaka sisaldust võipiihlaka (Sorbus aucuparia) ekstrakte puudutavates küsimustes, ühtlasi kriitiliselt hinnates Eurofinsi (USA) labori analüütilisi andmeid pihlaka ekstrakti osas. Pihlaka markerite kindlaksmääramiseks, tarnida Eurofinsi laborile lisanditeta pihlaka ekstrakti proov.

Projektiga luuakse potentsiaalsed eeldused edasiseks koostööks USA partneriga ekstraktepuudutavates küsimustes ja pihlaka ekstrakti tarneks Eestist USAsse.


 

Modern breeding tools for smart food security

Project Manager: Liina Jakobson ( doktorikraad) Maaelu Teadmuskeskus, vanemteadur/ sordiaretuse osakonna juhataja.   

Lead partner: METK. Teised partnerid: Tartu Ülikool, Tallinna Tehnikaülikool, Eesti Maaülikool 
Funding source: Regionaal- ja Põllumajandusministeerium 
Eligible period: 01.07.2024-31.12.2027 
Project status: activated 

Total budget: 1 980 000€, METK budget 1 035 000€ 

Project goals:  The research questions addressed in the MARTA project range from broad phenotypic and genotypic screening to the application of precision breeding and the creation of novel genetic markers. Establishing a pipeline for using genomics and transcriptomics results will speed up and create new possibilities for breeding climate-resilient future crops. MARTA aims to generate specific scientific knowledge, data, and results and develop modern breeding tools (e.g., novel genetic markers for disease resistance and pre-breeding material from precision breeding). 

Taotleja: Tori Jõesuu Siidri- ja Veinitalu OÜ, Jõesuu küla, Tori vald, Pärnumaa Karmo Haas, tel. 56691744, [email protected]

Projekti partner: Eesti Maaülikool, Põllumajandus- ja keskkonnainstituut, Polli aiandusuuringute keskus, Uus 2, Polli, Mulgi vald, 69108 Viljandimaa Ave Kikas, tel. 5132081, [email protected]
Rahastamisallikas: (MAK, Horisont2020, vm) MAK meede 16.2. Uute toodete, tavade, protsesside ja tehnoloogiate arendamise toetus.

Projektiperiood: 01.06.2024 - 31.05.2025
Projekti staatus: alustatud

Projekti kogueelarve:   84343 EUROT
Geograafiline asukoht: (piirkond NUTS 3 klassifikaatori alusel), kus peamiselt projektitegevused toimuvad (et oleks võimalik võtta kontakti sama piirkonna sees või sõlmida kontakte teistes piirkondades) EE004 Lääne-Eesti; EE008 Lõuna-Eesti

Lühikokkuvõte: Projekti eesmärk on leida keskkonnasäästlik tehnoloogia kohalike puuvilja - ja marjasortide ja aretiste täielikuks väärindamiseks ning töötada välja uus protüüptoode. Projekti käigus viiakse läbi kohalike marja- ja puuviljasortide ning aretiste viljade biokeemiline analüüs. Viiakse läbi tehnoloogiline uuring roheliseviljalise musta sõstra sordiga ning valitud õuna ja pirni aretistega. Erinevates tehnoloogilistes etappides tekkinud fraktsioone analüüsitakse ja katsetatakse sobivaid fraktsioone uute jookide väljatöötamisel. Projekti raames viiakse tehnoloogia ja tootearenduskatseid läbi EMÜ PKI Polli aiandusuuringute keskuse PlantValor analüüsi- ja tehnoloogiaüksuse laborites ning Tori Jõesuu Siidri- ja Veinitalus. Projekti tulemusel valmib uus prototüüptoode.
Märksõnad: Õun, pirn, roheliseviljaline must sõstar, täielik väärindamine

Project title: 

Knowledge-driven Baltic Cider Production and Branding for Growth and Competitiveness of SMEs, No. EE-LV00145 

Short name of the project: 

Baltic Cider 

Programme: 

The Cooperation Programme “Interreg V-A – Estonia-Latvia” 2021-2027 financed by the European Regional Development Fund (ERDF); policy objective No. 2 “Jointly and smartly growing businesses”, specific objective III “enhancing sustainable growth and competitiveness of SMEs and job creation in SMEs, including by productive investments”. 

Aim of the project: 

The project aim is to develop a knowledge-based Baltic Cider brand as a joint solution to enhance the 

competitiveness of cider makers in Latvia and Estonia. The targeted cider makers with their 

production facilities are located in Vidzeme and Kurzeme regions in Latvia, and in West Estonia and 

South Estonia regions in Estonia. There is unused potential in the Baltic Cider to enhance sustainable 

growth of SMEs in the region. 

Project activities: 

This main objective will be achieved by focusing on 3 main directions: 

  1. WP1 Solution development 

Combining the expertise of project partners and cider makers on cider production resources and processes, a “terroir map” will be developed. This concept, well-known in the wine world, can be effectively applied to cider production as well. Terroir refers to information about soil and climatic conditions. This map will be a valuable tool for both consumers and producers, aiding in informed decision-making about apple cultivation and cider production. Additionally, a detailed chemical analysis of apple varieties will be conducted to compare their impact on cider flavor. Apples and apple juices from various regions of Latvia and Estonia will be analyzed. The results will help cider producers select the optimal varieties and combinations for high-quality cider production. 

  • WP2 Piloting 

10 cider producers (7 from Latvia and 3 from Estonia) will be involved in the pilot phase. They will produce experimental batches of cider to test how biochemical analysis and terroir factors affect cider characteristics and how this information can be best used to promote the Baltic cider brand. In addition to this, cider producers will have the opportunity to participate in experience exchanges and training sessions. These training programs will be based on the results of WP1 and will focus on how to integrate research findings into effective marketing strategies. The topics will also cover fruit horticulture, particularly focusing on cider apple varieties, cultivation methods, and selection of apple tree seedlings. At the end of the project, entrepreneurs will also be involved in the creation and marketing of the Baltic cider brand. 

To promote the international recognition of Baltic cider, an international conference is planned, creating a forum for experience exchange, discussion of trends, and the development of new collaboration initiatives. 

  • WP3 Baltic Cider brand promotion for competitiveness. 

To enhance the recognition of Baltic cider, efforts will be directed towards brand development and joint marketing activities, combining cider production and tourism. These activities will include market research, participation in trade exhibitions, and public education on cider quality as an authentic product. An Estonia-Latvia Cider Route will be established, allowing visitors to explore cider culture, the Baltic terroir, apple orchards, and various ciders. In the future, the brand could also include producers from Lithuania, further expanding the recognition of Baltic cider across the entire region. 

Project result: 

As a result of the project, a Baltic cider brand will be established, enhancing the competitiveness of cider makers and strengthening the position of Baltic cider in the global market. 

Project partners: 

  1. Latvian Country Tourism Association “Lauku ceļotājs” (Latvia) – lead partner 

  2. NGO Estonian Rural Tourism (Estonia) 

  3. Dobele Institute of Horticulture (Latvia) 

  4. Estonian University of Life Sciences (Estonia) 

Project duration: 01.07.2024. – 30.06.2027. 

Project budget: 623 930 EUR, incl. ERDF Interreg Estonia-Latvia programme’s co-financing 499 144 EUR. Polli Horticultural Research Centre of Estonian University of Life Sciences participates in this project with planned budget 154 504 EUR (ERDF funding 123 603,20 EUR, partner contribution 30 900,80 EUR). 

Project contact person: Reelika Rätsep, e-mail: [email protected], phone: +372 53432842 

Projekti periood 01.01.2024 - 30.08.2026

Projekti kogueelarve 752 486,00 eurot, millest Eesti Maaülikooli omafinantseering on 374 139,25 eurot ja toetus Ühtekuuluvuspoliitika fondide rakenduskava alusel 378 346,75 eurot

Projekti juht Hedi Kaldmäe

Projekti eesmärk: Teadmistepõhiste tervise- ja loodustoodete kompetentsikeskuse Plantvalor teadus- ja arendustegevuse ja teadmussiirde tegevused katavad taimse tooraine kogu väärtusahelat ning on kättesaadavad ettevõtjatele ja koolitajatele.

Teadmistepõhiste tervise- ja loodustoodete kompetentsikeskuse Plantvalor eesmärk on luua teadus- ja arendustegevuse ja teadmussiirde tegevustega ettevõtjatele ja koolitajatele kättesaadav sektorite vajadusi arvestav infootsingu süsteem vajaliku teabega taimse tooraine kohta kogu väärtusahela ulatuses.

Projekt toetab otseselt Viljandimaa arengustrateegia 2035+ ettevõtluskeskkonna ja majanduse arendamise prioriteeti.

Koostööpartner: Mayeri Industries AS