Arhiiv

Garage48 esimesel toiduhäkatonil loodi toidutööstuse kestlikuma tuleviku lahendusi 15 riigi üleselt

Foto: Garage48

22.-24. oktoobril leidis aset Garage48 esimene toiduhäkaton, mis tõi kokku ligi 100 osalejat 15 erinevast riigist, et 48 tunni jooksul toidutööstuse kestlikuma tuleviku väljakutseid lahendada.

Garage48 Food toimus Eesti Maaülikooli, Garage48 ja Eesti Teadusagentuuri kaaskorraldamisel ning Maaeluministeeriumi, TFTAK, BioCC, TalTech ja Polli Aiandusuuringute Keskuse partnerluses, eesmärgiga tuua kokku visionäärid, toidu entusiastid ja eksperdid, et lahendada toidusüsteemide jatootmise väljakutseid ning aidata kaasa kestlikemare toitumistavade arengule toidutehnoloogias. Ligi 100 osalejal 21 erinevas meeskonnas oli aega 48 tundi, et 25 eksperdi (mentori) juhendamisel sektori kestlikkust edendavaid lahendusi luua, alates füüsilistest toiduainetest nagu kaerapuding ja taimne kohvikoor kuni toidukao vähendamisele suunatud tarkvararakendusteni. Üritus leidis aset nii kohapeal Eesti Maaülikoolis, kui ka virtuaalselt.

Garage48 Food 2021 üldvõitja on Päästetud toidu kapp (Peek a Food). Lahenduseks on luua toidupoodide juurde väljastuspunktid, kuhu kogutakse toidukaubad, mille “parim enne” on peatselt saabumas ja/või millel ei ole kaubanduslikku välimust. Võistkond võitis 2500€ väärtuses TFTAK-i ekspertide nõustamist, Tartu Ärinõuandla alustava ettevõtte baaskursuse ja Elsavie tervislikku kiudainesegu.

Teine koht läks meeskonnale Zeropunkt, kes lõi rakenduse, mis aitab vähendada toidu kadu ja taaskasutada toitu, mida kodus/kontoris ei tarbita. Zeropunkt võitis Cleantech Estonia auhinna ehk pääsme suurima roheliste ideede konkursi, ClimateLaunchpad 2022, TOP 20 hulka.

Kolmanda koha pälvis võistkond Ring, kelle lahenduseks on e-kaubanduse rakendus, mis toimetab toidukaubad tarbija ukse taha korduskasutatavas/ümbertöödeldavas/kompostitavas pakendis ja viib selle pärast tarbimist uuesti täitmiseks ettenähtud tagastuspunkti, luues ringmajandusliku toidupoe süsteemi. Ring võitis Garage48 disaini ja tarkvaraarenduse mentorluse auhinna.

“Garage 48 Food aitas Zeropunktil meeskonna moodustada ja meil oma idee ellu viia. Valideerisime oma toote turu, kogusime kasutamispõhist tagasisidet ja tegime rakendusega tegelikke tehinguid. Soovime tänada imelisi mentoreid, kes aitasid meil oma idee järgmisele tasemele viia.” Taavi Lindmaa, Zeropunkti meeskonnajuht. Eesti Maaülikooli toidulabori auhinna ehk 2000€ väärtuses tootearenduse teste, analüüse ja vajalikku ekspertiisi ning Tartu Ärinõuandla alustava ettevõtte baaskursuse võitis võistkond Coff, kelle eesmärgiks on välja arendada vegan kohvikoor.

Polli Aiandusuuringute Keskuse labori auhinna ehk 2000€ väärtuses teste, analüüse ja vajalikku ekspertiisi võitis võistkond Vi, kes kasutab toorainena toidutootmise kõrvalsaadusi nagu õunakoored, südamikud, viljaliha, jms., et toota pastöriseerimata äädikat, mis muudetakse suhkruvabadeks looduslikeks jookideks – vahuäädikajookideks. Tervislik alternatiiv magusatele karastusjookidele! TalTechi labori auhinna ehk 2500€ väärtuses teste, analüüse ja vajalikku ekspertiisi võitis võistkond Body Buddies, kelle väljapakutud idee on asendada kalamaksaõli omega-3 rasvhapete poolest väga rikka kanepiõliga.

Kalamaksaõli tootmine toimub väikeste kalade populatsioonide arvelt, mis on ökosüsteemidele kurnav. Plaan on toota orgaanilisi maiuseid (kasutades selleks ka mahlavalmistamise jääke), mis sisaldavad teelusika täie kanepiõli ehk päevase omega-3 rasvhapete vajaduse. BioCC 2500€ väärtuses auhind toote turule lansseerimiseks ja 10-tunnine Tartu Ärinõuandla üks-ühele ärikonsultatsioon läks meeskonnale Vazilio ja tema tootele Mahlamull. Jook tuleb korduskasutatavas pakendis, mille tagastades saab inimene ühe Mahlamulli joogi kingituseks.

Lisaks läks järgmiste võistkondade vahel jagamisele Tartu Ärinõuandla ärikonsultatsioon ja alustava ettevõtte baaskursus, sTARTUp Day 2022 piletid, Tartu Biotehnoloogia Pargi ärikonsultatsioon ja Elsavie ning Tactical Foodpacki tooted: ChildFooded (laste toidualane haridus), Oat Pudding Rich in Nutrients (kaerapuding), Fudo (jaemüüjaid ja restoranide kööke ühendav platvorm) ja Techno Farners (masinõppimisel põhinev rakendus toidutaimede kaitsmiseks, põllumeeste toodangu parandamiseks ja toidupuuduse leevendamiseks).

„Meie suhtumine toitu ja kuidas seda tarbime ning toodame, on lähiaastatel drastiliselt muutumas. Ometi pole piisavalt häid lahendusi, kuidas säästlikumalt toota ja pakendada või kodudes toiduraiskamist vähendada. Garage48 Food andis hea võimaluse neid probleeme lahendada ja maailma muuta. Mul on hea meel, et mul oli võimalus saada osa esimesest toiduhäkatonist ja anda oma panus,” rääkis Katrin Tamm, Nordic Milk OÜ jätkusuutlikkuse juht, üks toiduhäkatoni mentoritest. Osalemist rahastas Eesti Maaülikooli ASTRA projekt „Väärtusahelapõhine biomajandus 2" Euroopa Liidu Regionaalarengu Fondist ja Eesti Teadusagentuur läbi ResTa programmi. Üritust toetas ka Tartu Linn.